A boldogságért tenni kell

Kutatók megállapították, hogy melyek azok a tényezők, amelyek kihatással vannak a boldogságunkra.

Ezek a faktorok már gyermekkorban is lényegesek. Nézzünk néhányat.

Családi kapcsolatok

 A jó minőségű családi kapcsolatoknak sokkal fontosabb szerepe van, mint bármelyik másik tényezőnek. Szülőként felelünk azért, hogy szeretetteljes és gondoskodó környezetet teremtsünk gyermekeinknek. A család az első hely, ahol megtanulunk együttműködni a másikkal, megtanuljuk az együttérzést. Elsajátítjuk a rendszeres és a másikra odafigyelő empátiás kommunikációt, a kölcsönös bizalmat és megbecsülést. Itt tanuljuk meg a boldogság érzését is, mindezeken keresztül.

A tanulás

Gyermekünk esetében a tanulás jelenti a munkát. Kell, hogy a gyermek a tanulásban megtalálja az örömét. E cikknek nem tárgya a tanulás megszerettetésének folyamata, de a természetes kíváncsiság fenntartása, az elérhető cél kitűzése a tanulás terén, nagyon hatékony lehet. A példamutató magatartás a szülők részéről a legjobb módszer az olvasás megszerettetésére, a világ iránti nyitottság kialakítására. Nem élhetünk át egyszerre, egy időben pozitív és negatív érzéseket, így a tanulási problémák, még ha időlegesek is, ránehezednek gyermekünk lelkére. Ezeket, ha hosszabb távú, mindenképpen orvosolni szükséges szakember segítségével.

Közösségi kapcsolatok szerepe

A gyermek számára a legeslegnagyobb boldogság az óvodában és iskolában, ha vannak barátai. A baráti kapcsolatokban megtapasztalja azt, hogy milyen a bizalom, a közös tevékenység, az önfeledt játék. A közösségi kapcsolatokban megtanulja a szabályokat is tisztelni.

Neveljük boldognak gyermekünket

Amennyiben a gyermekünk egyik játék után a másikat kapja, felnőttként is valószínű, hogy az egyik élvezet után, a másikat keresi majd.

Ne minden esetben a náluk sokkal sikeresebb tanulókkal hasonlítsák össze magukat, mert alacsony lesz az önbizalmuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a sikeres tanulók szorgalma vagy kitartása ne lehetne jó példa.

Az önbizalom, a pozitív hozzáállás, a hit, nem az élet könnyű időszakában fontos, hanem a nehéz időszakokban. Ha ezeket gyerekünkben kifejlesztjük, az élet nehezebb időszakában komoly segítség lehet. Ez igazi útravaló számukra.

Meg kell tanítani gyermekünknek azt a „tolsztoji gondolatot”, hogy a legfontosabb ember a világon éppen az, aki ott áll veled szemben. Figyelj tehát rá! Ez nekünk felnőtteknek is gyakran problémás.

Tanítsuk meg a gyermekeknek azt, hogy segítsenek másokon és értékeljék, ha rajtuk segítenek. Pénzért személyes jó kapcsolatok nem kaphatók.

Győr, 2021.03.14.

Füves Zsuzsa

Gondolatok a múltból…

Egységben az erő.

“A tökéletes boldogságot mindenki keresi és oly kevesen találják.”- hangzott el egy filmben.

Azt hiszem valóban meg kell alapozni gyerekkorban, méghozzá a családban. Ez nem azt jelenti, hogy csak egy kiegyensúlyozott, nyugodt, családi légkörből jövő gyerek érzi az élete során sokszor boldognak magát, hanem a negatív példa is kapaszkodó lehet – “ezt én nem így fogom csinálni.”

Minden helyzetből tanulni lehet és kell is.

A mi családunkban az a szokás,hogy minden nap közösen  vacsorázunk . Abban az időpontban  mindannyian abbahagyjuk az éppen aktuális  tevékenységünket és leülünk az asztalhoz.

Eszünk és beszélgetünk.  Mindenki kötetlenül elmondhatja ”kibeszélheti”  örömét vagy bánatát, azt hogy mi történt vele és együtt örülünk az aznapi sikereknek vagy a problémák megbeszélésével segítjük egymást. Ez nálunk bevált.

Felnőtt lányom a férjével gyakran jön nagy örömünkre és velünk együtt vacsoráznak. A minap gondterheltnek látszottak, mivel házfelújítás kellős közepén vannak. Aki már épített házat vagy újított fel lakást pontosan tudja, mivel jár. Úgy ítéltem meg, hogy kissé mélypontra kerültek, tanácstalanok voltak a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban. Férjem, mérnök lévén több hasonló projektet is végigvitt már. A beszélgetés kapcsán kiderültek lányomék aggályai, döntéseikhez segítségre volt szükségük. A megoldásra koncentrálva mindenki számára megnyugvással zártuk az estét.

Másnap látva a fiatalokat, hogy tele energiával intézték tovább a dolgaikat, látva a férjem, aki örült, hogy segíthetett és persze engem, aki azt gondoltam:

 Kell ennél több?  BOLDOGOK VAGYUNK!

Sántáné Magyar Judit