Ép testben, épp hogy élek

Ajánlom Tamás gondolatait mindazoknak, akik azt gondolják, hogy nincs idejük mozogni. Ajánlom azoknak is, akik velem együtt sokat mozognak. A cikk közben a képek önmagukért beszélnek. Gyertek, kapcsolódjatok be a jó hangulatú edzésekbe! Szeretettel várunk Benneteket!

Rohanó világunkban gyakran hallom, hogy a munka és a család miatt valakinek nincs ideje fizikai egészségére odafigyelni, azaz más néven sportolni. Véleményem szerint arra van időnk, amire szakítunk, hiszen rendkívül jó átmozgató jellegű sporttevékenységek vannak, amiket akár 15 perc alatt is eredményesen tudunk alkalmazni. Megoldás lehet még az időmenedzsment, amivel tréning és coaching ügyfeleimnél gyakran ,,elidőzünk” és ezzel elősegítjük a mentális egészség állapotát is, de a mostani gondolataim nem erről szólnak.

A jelenlegi vírushelyzetre tekintettel szerintem soha nem volt még ilyen fontos, hogy végre az egészségünket helyezzük az előtérbe és akarva-akaratlanul erre akár több időnk is adódhat most. Nyilván nem mindenki tud home office rendszerben dolgozni, hiszen a gyártósorok nem mennek maguktól és a pizzát se a galamb hozza házhoz. Más kérdés a család helyzete is, hiszen az oktatási intézmények zárása miatt a nevelés és oktatás még nagyobb szerepe hárul a szülőkre.

Soraim azokhoz szólnak, akik most olyan többlet idővel rendelkeznek, ami lehet, hogy teljes újdonság nekik, de lehet, hogy eddig is megvolt, csak nem azonosították ilyen egyértelműen. A fizikai egészségünk és mentális állapotunk szoros kapcsolatban áll, oda-vissza kölcsönhatásban és a karantén által felerősített depresszív borúlátás előbb, utóbb a fizikai állapotunkban is jelentkezhet. Először csak nincs kedvünk edzeni, utána már a derékfájásunk miatt nem tudunk és nem is akarunk, és egyre lustábbnak érezzük magunkat, hiszen a tavaszi fáradtság nevű kifogás is a nyakunkon van már.

Sportolni kérem szépen a négy fal között is lehet és a szabadban is, nem csak edzőtermekben és sportegyesületeknél! Kiváló családi program lehet egy kirándulás, egy közös torna vagy akár kezdetnek egy délutáni séta is. A sport szeretetét és a mozgás fontosságát a nevelésbe is be kell építeni véleményem szerint, aminek leghatásosabb útja a személyes példamutatás. Amennyiben olyan sporttevékenységhez kapunk kedvet, amit nem ismerünk annyira, akkor sem kell kétségbe esni! Mi edzőnk azért vagyunk, hogy segítsünk az elindulásban is, sokan akár az online tér használatával.

Ha most elkezd valaki sportolni, – amikor megteheti és kiemelten fontos, hogy meg is tegye – akkor szerintem ,,békeidőben” is meg fogja tudni oldani, azt a minimum napi 15-20 percet, amivel korábban nem is hitte, hogy rendelkezik.

Füves Tamás

Sportoktató, coach, tréner