Segítség az SNI gyermekeknek

Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Néhány alkalommal alapítványok, egyesületek profilját szeretném bemutatni.

Kérem 1%-al támogassátok pótolhatatlan munkájukat!

Interjúm a Kapcsok Alapítvány titkárával készült.

Kérdez: Füves Zsuzsa

Válaszol: Nagy Eszter Mária

  • Mikor hoztad létre az alapítványt? Kik segítik a működését?

2018 nyarán került bejegyzésre a Kapcsok Alapítvány, ám már nagyon régóta gondolkodtam ezen. Végül is a főállásomban történt változás hozta meg az utolsó lökést, ugyanis ekkor már biztosan tudtam, hogy erre szükség van. Minden oktatási intézményhez kapcsolódik egy alapítvány manapság. Így a gyermeket mindig újra meg kell ismerni és a családoknak is mindig újabb alapítványokhoz kell fordulni. A Kapcsok Alapítvány az integrációban nevelkedő gyermeket kíséri egészen 24 éves fiatal koráig úgy, hogy segíti a befogadást és a családok életminőségét javítja.

Korábbi tapasztalatokból abban is biztos voltam, hogy olyan embereket kell a kuratóriumi tagságba hívni, akik érzékenyek, ám nem érintettek az ügyben.  A kuratóriumi tagok  széles kapcsolati körrel rendelkeznek ,hogy a céljaink megvalósításához segíteni tudják a Kapcsok Alapítványt.

  • Miért ez lett a neve az alapítványnak?

Életem során nagy váltásokat éltem meg, de a kapcsolataim mindig megmaradtak hol erősebb, hol csak egy vékony szállal. Ahogy elkezdtem a szervezkedést a létrehozásban ott is mindig ez a szó körvonalazódott: KAPCSOK. Ha igazán belegondolunk, akkor a „Kapcsok „ mindenütt ott van: személyi, szervezeti, tárgyi, természeti….végtelenbe sorolhatom.

  • Elmondanád, hogy mi az SNI rövidítés?

Mindig rácsodálkozom a magyar nyelv kifejezőkészségére: sajátos nevelési igényű SNI. Ez egy nagyon találó kifejezés és a mozaik szava is nagyon könnyen befogadható.( Ugyan azt gondolom, hogy ez minden gyermekre érthető is egyben. )Az SNI gyermek egyedi bánásmódot igényel, kétszeres, háromszoros odafigyelést, törődést , egyedi oktatási-nevelési módszert, bánásmódot, megközelítést. A legfontosabb, hogy ezt az állapotot nem a gyermek választotta, tehát Ő nem tehet erről.

Jogszabályban:

Sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

  • Eddig milyen programjaitok voltak a bő két év alatt?

Gyermekkoncerttel nyitottunk 2018-ban. A gyűjtések során művészeti tárlatvezetés, gitárkoncert, borkóstoló, karácsonyi vásár. Az SNI fiatal munkahelyi integrációját segítő „word café„ workshopok. Szülőklubok, családi táborok, kézműves események.

  • Melyik a legkedvesebb program számodra a sok kedves közül és miért?

Nincs kedvenc. Az a legjobb, hogy sokszínű.  Az út ahogy egy gyermekből fiatal lesz és sikeres munkavállaló – ez az amiért érdemes dolgoznunk!  

  • Terveitek?

A legközelebbi az élménynapló kiadása, melynek munkálatai már folynak, terveink szerint ősszel kiadjuk.

Koncertre és színházi eladásra már megkaptuk a támogatást, de a pandémia miatt nem tudtuk még megtartani.

Családos táborozást tervezek.

Amennyiben az első 1% gyűjtése jól sikerül, úgy végre szakmai képzésre is áldozhatunk.

Természetesen folytatjuk a szokásos kulináris- művészeti programjainkat és a társadalmi szerepvállalásban nagy erőlelépéseket szeretnénk tenni a vállalatok érzékenyítésével az SNI befogadására.

Szerencsések vagyunk, hisz a Praktiker magyar barkácsáruház a stratégiai partnerének választott bennünket.

Elérhetőségeim amin keressenek, hogy segíthessünk:

Nagy Eszter Mária

Kapcsok Alapítvány titkára

Tel: (+36) 30 377 5754

Email: kapcsokalapitvany@gmail.com

Adószám: 19043258-1-08