A sport mindenkié

Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Néhány alkalommal alapítványok, egyesületek profilját szeretném bemutatni.

Interjúm az EMBERsÉG Diáksport Egyesület titkárával készült. 

Kérdez: Füves Zsuzsa

Válaszol: Kertész Tamás

  • Egy filmben mondták, „ha nem küzdünk egymásért, eltűnik belőlünk minden emberség”. Az Emberség DSE valami hasonlót tűzött ki célul.

Igen az gondolom, hogy az általad említett idézet is illeszkedik az Egyesületünk filozófiájához, Szeretnénk munkánkkal hozzájárulni ahhoz, hogy a Győr-Moson-Sopron megyében fogyatékkal élő diákok és felnőttek számára megteremtsük a lehetőségét annak, hogy versenyhelyzetben és szabadidősportokban egyaránt megélhessék az örömszerző és egészségmegőrző mozgásokat. Továbbá szeretnénk ledönteni azokat a falakat melyek az épek és fogyatékkal élők között az korlátozott számú információkból eredeztetve kialakultak, a sport által közelebb kerülhessünk egymáshoz, toleránsabbá váljunk az élet minél több területén.

  • Kik segítik az Egyesületetek munkáját elsősorban?

A 2017 –ben alakult Egyesületünk, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) megyei tagszervezetként jött létre a megváltozott jogi feltételeknek megfelelően. Az anya szervezet támogatásán túl, sikerült bírnunk Győr Megyei Jogú Város támogatását, jó kapcsolatokat ápolunk a Győri és Soproni Tankerületi Központokkal, tovább más segítő civil szervezetekkel és a megyében működő látvány sportok is rendszeresen támogatják versenyeinket felajánlásaikkal. A magán emberek is nem egyszer kisebb- nagyobb adományaikkal hozzátudtak járulni ahhoz, hogy az elmúlt 5 évben sikerült az egyesület gazdasági működését stabilizálni. Köszönet Nekik, és azoknak is, akik csatlakoztak inkluzív eseményeinkhez.

  • Hogyan látod, milyen sportolási lehetőségei vannak a mozgássérült embereknek ma Magyarországon?

A személyes tapasztalatom az, hogy igen szűk a keresztmetszete a sportolási lehetőségeknek, akár a helyszínek, akár a választható sportágak irányából közelítjük meg a kérdést. További problémaként élem meg az események ad hoc jellegét is, úgyhogy van teendőnk bőven.

  • Milyen kiemelkedő programjaitok voltak eddig, említsél néhányat

Jog folytonosan biztosítottuk a tanköteles korú gyermekeink számára a Diákolimpiai versenyzést, megyei szinten atlétikában, terematlétikában, mezei futásban, labdarúgásban, 3-3 elleni kosárlabdában mérik össze gyermekeink tudásukat. A legjobbak pedig képviselik megyénket az regionális és országos versenyeken. A szociális otthonban élőknek sor és váltóversenyeket szervezünk, valamint asztalitenisz mérkőzéseket, illetve Mikulás Napi kulturális és sport rendezvénnyel szoktunk tisztelegni az éves eredményeink előtt, megköszönni a szülők és a segítő kollégák áldozatos munkáját. Az inkluzív programjaink közül kiemelném, az Összefogunk – Összefutunk Jótékonysági futásunkat, mely a közös sportolás örömén túl, egy cél csoport támogatását is hivatott megvalósítani. A Magyar Parasport Napja program sorozat helyi és megyei megvalósításában vállaltuk fel a koordinátori és megvalósítói szerepkört.

  • Terveitek, jövőkép?

A Covid19 járvány beszűkítette mozgásterünket, és jelentős áldozatokat követelt L, elhunyt Dr. Gönczöl László Tanár Úr alapító elnökünk. Az Ő Szellemiségét, Ember Szeretetét és Élet Iránti Alázatát, szeretnénk tovább vinni a jövőben is. A pandémiás helyzet miatt új sportágakat vezettünk be és újak bevezetését tervezzük, valamint az országos működési struktúránk is átalakul, egy régiós központtá válunk az Egyesület hathatós támogatásával. Reméljük, hogy hozzá tudunk járulni az egészség károsult embertársaink életminőségének javításához akár a rendszeres fizikai aktivitások, akár társadalmi szerep vállalásunk által.

E-mail: emberseg.dse@gmail.com

Adószám az adományokhoz: 18903032-1-08

Összefogunk-Összefutunk Jótékonysági Futás 2019