Beszélgetés a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom győri önkéntes vezetőjével

Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Néhány alkalommal alapítványok, egyesületek profilját szeretném bemutatni.

Kérem 1%-al támogassátok pótolhatatlan munkájukat!

Interjúm a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom győri önkéntes vezetőjével készült.

Kérdez: Füves Zsuzsa

Válaszol: Tevesz-Fejes Zsófia

  • Honnan van ez a meseszerű név? Miért így hívnak Benneteket?

A mesékben általában a legkisebb királyfi, vagy királylány – leggyakrabban éppen a harmadik – menti meg a birodalmat. A demográfiai értelemben vett fenntarthatósághoz is legalább három gyermek az ideális, ezt sugallja a név. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a Mozgalom célja, hogy mindenkinek annyi gyermeke szülessen meg, amennyit fiatalként szeretett volna. Vagyis, hogy a fiatalok merjék megvalósítani a családdal kapcsolatos álmaikat.

  • Mi a célja a mozgalmatoknak?

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalmat (ami mögött az azonos nevű Alapítvány áll) Dr. Kopp Mária professzor asszony hívta életre 2009-ben, mert a kutatásai kimutatták, hogy a hazai fiatalok több gyermeket szeretnének, mint amennyi végül megszületik. A Mozgalom azért dolgozik, hogy csökkenjen a különbség a vágyott és ténylegesen megszülető gyermekek számában, tehát megszülessenek a kívánt, tervezett gyermekek.

Mindezt szemléletformálással, közösségépítéssel, aktív közéleti részvétellel tesszük. A konkrétumok szintjén pedig mindezt pl. a párkeresésben és a párkapcsolatok megtartásában nyújtott segítséggel, a családbarát munkahelyek díjazásával, a családbarát felsőoktatás létrehozásával kívánjuk elősegíteni. Igyekszünk a szó jó értelmében véve trendivé tegye a családalapítást és a kitartó hűséget. Ezt szolgálják többek között az újszülött érkezésekor a házakon kitűzött babazászlók, a családról családra járó vándorbölcsők, és a védőnői hálózatban elérhető apa-testvér- és nagyszülő füzetek is.

  • Milyen projektjeitek vannak és ezek mennyire sikeresek? Győrben melyek futnak jelenleg?

Nagyon népszerű az „Iránytű” c. párkapcsolati, önismereti, lelki egészség megőrzési ismeretterjesztő előadás sorozatunk, ami az utóbbi egy évben online platformon valósul meg, egyébként Budapesten zajlik. Ezt Győrben is szeretnénk megvalósítani a Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János Karával együttműködésben – akik egyébként az egyetemen elsőként hoztak létre baba-mama szobát az épületükben –, ha ismét megengedett lesz előadások rendezése. A programmal a fiatalokat, házasságra készülőket, fiatal házasokat, családosokat, nagyszülőségre készülőket egyaránt megszólítanánk. Az egyes alkalmak során önismeretről, párkapcsolati készségekről, a családi élet működéséről, a szülői létről, tudatos életvezetésről hallhatnak majd a résztvevők.

Aztán ott van még a pár hónapja indult „5 lépés egymásért” elnevezésű játékos program pároknak, a párkapcsolatok erősítéséért.

Az évente megrendezett Családbarát Vállalat Díj és Gála mára presztízskérdéssé vált azon cégek körében, akik felismerték, hogy a legjobb munkavállalók bevonzásának és megtartásának záloga a családbarát szemlélet, működés.

Győrben éppen pár nappal ezelőtt adtuk át a helyi vándorbölcsőt a következő kis lakónak, aki már a 6. baba, aki ebben a különleges bölcsőben aludhat. A Mozgalom vándorbölcsőinek célja a hagyományőrzésen túl, hogy a közösségteremtés eszközei legyenek. Szerencsére egyre népszerűbb ez a kezdeményezésünk is, mint ahogy babazászlót is egyre többen tűznek ki újszülött érkezésekor. Szerintem ez is olyan különleges ötlet! Oberfrank Pál színművésztől származik egyébként, aki felvetette, hogy ha a halálesetet fekete lobogó kitűzésével jelezzük, akkor az élet születését miért nem ünnepeljük hasonlóképpen zászló kitűzésével?

  • Te- mint pszichológus- hogyan segíted a Mozgalom munkáját?

2013-ban kapcsolódtam be a Mozgalomba önkéntesként, akkor még Budapesten. 2017 óta pedig, amióta épülni kezdett az országos hálózat, a helyi önkéntes vezető vagyok Győrben. Már közel 30 településen van jelen a Három Királyfi, a megyében 3-an vagyunk. Személy szerint nagyon fontosnak tartok minden közösségépítő megmozdulást, mert pszichológusként és magánemberként is látom azt, hogy milyen megtartó ereje van annak, ha valaki átéli a valahová tartozás érzését.

A szakterületem a munka- és szervezet pszichológia, úgyhogy szívügyem a családbarát vállalati működés. A Munka—Család Egyensúly Program keretében stresszkezelési workshopot és egyéni fejlesztést tartok cégeknél.

  • Neked melyik projekt a legkedvesebb? Miért ezt választod?

Az egyik a vándorbölcső projekt. Egészen szívet melengető, semmihez sem fogható érzés látni a családok meghatott örömét, amikor először megpillantják a bölcsőt, amit sorsolás útján nyertek.

Az egyik legnagyobb sikerélményem pedig a „Babára vágyva” c. előadáshoz, beszélgetős esthez kötődik, amit Győrben és Mosonmagyaróváron én szerveztem, egyébként országos turné volt. Ezen olyan párok vettek részt, akik régóta küzdenek babáért. Pár hónappal a találkozó után visszajelezte az egyik pár, hogy az ott hallottak hatására életmód váltásba kezdtek, és megfogant a gyermekük. Na, az ilyen pillanatokért csináljuk!

  • Terveitek a jövőre nézve?

Tervünk sok van Győrben, pl. a már említett Iránytű előadássorozat, de szeretnénk egy közösségi kertet is létrehozni, ahol a szülők, gyermekek közösen kertészkedhetnek. Társkereső rendezvényen is gondolkozunk, mert nagy igény van rá. És folyamatosan várjuk lelkes önkéntesek jelentkezését, akik szívesen segítenek terveink megvalósításában.

Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány
adószám: 18659001-1-41

fb. elérhetőség: https://www.facebook.com/H%C3%A1rom-Kir%C3%A1lyfi-H%C3%A1rom-Kir%C3%A1lyl%C3%A1ny-Mozgalom-Gy%C5%91r-Moson-Sopron-megyei-Csoportja-110144344205382