Gyermekek fejlesztése a Gézengúz Házban

Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Néhány alkalommal alapítványok, egyesületek profilját szeretném bemutatni.

Kérem 1%-al támogassátok pótolhatatlan munkájukat!

Interjúm a győri Gézengúz Alapítvány Gézengúz Ház vezetőjével készült.

Kérdez: Füves Zsuzsa Válaszol: Kovácsné Lengyel Mónika

  • Régóta ismerem a munkátokat, sokat fejlődtetek a kezdetek óta, itt Győrben.

            Hol és hogyan kezdtétek?

Az Alapítványt dr. Schultheisz Judit Budapesten alapította a születési károsultakért 1990-ben.

A 90-es évek elején egy konferencián ismertem meg a doktornőt és munkáját. Gyógytornász-gyógypedagógusként kezdettől az volt a szakmai célom, hogy gyermekekkel foglalkozzam, így szinte azonnal egyet gondoltunk, azaz, hogy a győri, Győr környéki koraszülött, idegrendszeri sérült, veszélyeztetett fejlődésmenetű gyermekek és családjaik részére megteremtsük az egészségügyi ellátás lehetőségét. 1993-ban azonos szakmai elvek alapján helyi viszonyokhoz alkalmazkodva elindítottunk 2 hidroterápiás csoportot, egy terapeutával, ekkor évi 50 családot látunk el. Jelenleg 13 szakemberrel, évente több, mint 800 család ellátását végezzük a Gézengúz Házban (Győr, Liget u. 1.) és a Magyar Vilmos uszodában, ill. szükség esetén a családok otthonában.

  • Milyen céllal jött létre az intézményetek? (itt majd az életkorra is térjél ki légy szíves)

Legfontosabb célunk, hogy itt helyben megteremtsük egy biztonságos, hatékony családcentrikus, koragyermekkori intervenciót, segítséget nyújtsunk a 0-6 éves korú gyermeket nevelő, érintett családok részére.

  • Milyen vizsgálatok és milyen terápiák érhetők el nálatok?

A Gézengúz Házban történik a komplex diagnosztika (gyermekneurológia; fejlődéspszichológiai diagnosztika; gyógytornászi-, gyógypedagógiai felmérések; iskolaérettségi vizsgálat; szűrőprogram).

Ez alapján építjük fel a terápiát, mely során rengeteg módszert, eljárást és eszközt használunk mind a gyógytornában, mind a gyógypedagógiai fejlesztésben.

Kiemelném Alapítványunk két saját innovációját: az egyik a Huple® (egy speciális mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz), a másik pedig a Neuro-hidroterápia, ami a víz előnyeit használja ki a mozgásfejlesztésben és megalapozza a későbbi úszás, gyógyúszás oktatást. A víz, a vizi terápiák mindig kiemelt szerepet kaptak és kapnak az Alapítvány moduláris ellátásában. Jelenleg a Magyar Vilmos uszodában 7 Neuro-hidroterápiás csoportunk működik.

Ugyan nem vizsgálat vagy terápiás ellátás, de szorosan a családok segítéséhez tartozik a szociális információs szolgáltatásunk (SZISZ), a szabadidős programjaink és a terápiás eszköz kölcsönzés.

  • Eszközt is kölcsönöztök a szülőknek. Mit kell erről tudni? kik kérhetnek eszközöket?

Lehetőséget nyújtunk a TheraTogs segédeszköz vagy a Huple® eszköz bérlésére, ill. megtanítjuk használatát az otthoni feladatok elvégzéséhez. Természetesen akkor hatékony ezen eszközök használata, ha megfelelően, tudatosan használjuk, beépítjük a gyermek ellátásának folyamatába.

  • Magas színvonalú szakmai munkátokat, a szakma hogyan ismeri el? Mondanál néhány példát?

Győri Intézetünk 2010-ben megkapta a Kisalföldi Presztízs-díjat, a „Közösségi felelősségvállalásért” kategóriában. 2013-ban pedig a Győri Városháza ezüst emlékérmet „A koragyermekkori ellátásban nyújtott színvonalas munkánkért”.

  • Terveitek a jövőre nézve?

Munkánk egy többtényezős szakmai tevékenység, mely állandóan változik. Újabb és újabb diagnosztikai eljárások, terápiás eszközök és módszerek jelennek meg. Ezen változások, fejlődések mellett Alapítványunk törekszik a folyamatos, minőségi ellátás biztosítására. Az érintettek ellátása csak egy összetett, egységes elvek mentén rendezett terápiákkal lehet eredményes, a szakorvosi és nem szakorvosi ágazat együttműködésével. Nem egyfajta módszert követünk, hanem minden esetben a gyermek szükségléteinek megfelelően, az egyes módszerek elemeit illesztjük össze, a leghatékonyabb fejlődés érdekében. Hisszük, hogy a sikeres korai intervenció alapja a családdal, hozzátartozókkal való szoros együttműködés, így kiemelt figyelmet fordítunk a gyermek körüli kapcsolatok támogatására, a gyermek- és családút koordinálására is.

www.gezenguz.hu

Bejelentkezés: https://gezenguz.hu/kapcsolat

Adószám: 19650823-1-41