Túlsúly, betegség, egészség

Mentálhigiénés szakemberként (és coachként) vallom, a problémákat azért kapjuk az életünkben, hogy megoldjuk őket.

Beszéljünk a „hogyan”-ról!

Alsó tagozatos koromban Budapesten, az MTK (akkor még nem VM) pályájára jártam ki, naponta kétszer edzeni. Atlétának készültem, főleg futottam. Volt egy magas tégla kerítés, amelyről Fodor Imre focista barátommal (nyugodj békében Imre) sportot űzve leugráltunk. Rugalmasság, vakmerőség és életöröm jellemzett minket. Önfeledt sportoló gyerekek voltunk.

Ma rosszul vagyok, ha a kerítés magasságára gondolok. Mi változott? Sok minden. Fogadjuk el a változást és alkalmazkodjunk az új helyzethez. Változott az életkorom. Rugalmas már kevésbé vagyok. Merész néha, de vakmerő egyáltalán nem. Maradt az életöröm. Ezért viszont dolgozni kell, folyamatosan. Az életöröm megtartó és serkentő formája a mozgás.

Nézzünk néhány kifogást, problémát, hogy miért is nem mozgunk tervezetten. Nincs időm! Ahogy Tamás is írta múltkor, napi 15-20 perc elegendő a fittség fenntartásához. Kövér vagyok, nem tudok mozogni! Dehogy nem. El kell kezdeni valamivel. Séta naponta, labdázás az unokával, kirándulás és persze fokozatosan emelni a „tétet”. Tényleg az út a cél, ahogy Orff gondolta. Beteg vagyok! Kezelőorvossal át kell beszélni, milyen mozgásformát ajánl. Valamilyent biztosan. Nincs kedvem! Titka az, hogy el kell kezdeni. Nálam jól bevált módszer, hogy el kezdem húzni a futócipőmet. Kinek van aztán kedve levenni a cipőt? Inkább mozgok egyet, már úgyis belekezdtem-aztán leveszem a cipőmet.

Győrben sok jól felszerelt konditerem, hivatását szerető edző és sportoktató van. Mindenki válogathat, hogy kit választ vagy hová megy. Magányosan fut, vagy társaságban edz. Úszik vagy személyi edzővel dolgozik, konditerembe megy vagy sportol egyet a szabadban.

El kell kezdeni, ez a titka! Ma! Most!

Szakemberként (is) többször találkoztam olyan helyzettel, hogy valaki el kezd járni egy edzésre, majd néhány alkalom után ott hagyja. Ok persze ezer. Nyilván szabadság és döntés kérdése, hisz ezt is jó megélni! De! Amennyiben, nem élethelyzet változás áll mögötte, sajnos azt kell mondjam, nem elég kitartó az illető. Valószínű ebben sem! Ne szégyelljünk segítséget kérni ilyenkor. Egy rendszeresen sportoló barát, egy life vagy sport coach, egy önzetlen társ, átlendíthet minket ezen az időszakon. Nem szégyen, nyilván hullámvölgyek mindig vannak, prioritások is vannak, de a legnagyobb kincsünk az egészségünk. Legalább ennyit érdemes érte tenni.

A túlsúly probléma. A túlsúlyos embereknek különösen ajánlom a mozgás elkezdését, kezdetben lehetőleg szakember (orvos, személyi edző, táplálkozási szakember) segítségével. Kell a bíztatás az elején, mert ha abbahagyja ilyenkor valaki, lehet, hogy nem kezdi újra. Kár lenne! Kell a szakszerűség, hogy a neki megfelelő feladatokat kapja, ne terhelje túl magát az edzésen és ezért elmenjen a kedve. A nehézség is kedvét szegheti bárkinek. Egy jó társaság is lehet jó húzóerő.

Vannak akiknek a feladat probléma és vannak akiknek a probléma, feladat. Ez utóbbihoz csatlakozzanak, gyűrjék le a problémákat és mozogjanak!

Néhány kép Füves Tamás sportoktató, tréner, coach szabadban tartott sport foglalkozásáról.

Lehet csatlakozni ide is!

Tamás elérhetőségei: tef: 702029747        e-mail:fuvestamas@gmail.com