Amire vágynak a munkatársak

Ma már szinte mindenki ismeri az öt szeretetnyelvet. Amennyiben a páromnak ugyanaz a szeretetnyelve mint nekem, akkor könnyű dolgom van. Amennyiben nem, akkor kreativitásra és jó gondolatokra van szükség. Fő, hogy működjön. Mi a helyzet a munkahelyeken?

Szeretetnyelv

Mi is az a szeretetnyelv? Hiába ölelem meg a páromat, ha ő több közösen eltöltött időre vágyik. Hiába veszek neki ajándékot, ha ő ölelésre vágyik.  Ahhoz, hogy igazán hatékonyak legyünk a párkapcsolatunkban, ill. számunkra fontos emberi kapcsolatokban, ismernünk kell Chapman által meghatározott szeretetnyelv lehetőségeket. Felsorolva az alábbiak ezek: elismerő szavak, ajándékozás, minőségi idő, testi érintés és szívességek.

Gyerekeknek is van szeretetnyelve, bátran nyomozzunk, melyiket szeretik a legjobban! Most év elején különösen fontossá válik, amikor az együtt töltött idő jelentősen lecsökken.

Megbecsülés a munkahelyen

A hatékonyság egyik- ha nem legfontosabb -feltétele a megbecsülés a munkahelyen. Praktikus lenne, ha minden vezető tudná, hogy közvetlen munkatársai mitől érzik magukat fontosnak, megbecsültnek és eredményesnek. Az elismerések szilárd értékrendet teremthetnek egy munkahelyen. Egy cég sikeressége iránti elköteleződés egyik feltétele, ha a munkatársak kiemelkedő teljesítményükért valamilyen formában elismerésben részesülnek. A jó munkaerő megtartásának is feltétele, hogy a cégnél minden dolgozó érezze, ő fontos és a munkája is fontos. A munkahelyre is igaz azonban az, hogy ami az egyik embernek elismerés, a másiknak nem feltétlenül az. A megfelelő elismerési forma javítja a kapcsolatot a munkatársak között, valamint a vezető és munkatársai között Ismerjük meg tehát Chapmannak köszönhetően, a munkahelyi elismerés öt nyelvét.

Az elismerés célba ér

Az elismerő szó a teljesítmény szóbeli dicsérete. Akkor hatékony, ha konkrét dologról szól. 6-8 éves gyermeket is már konkrétan, az elért teljesítményéért kell megdicsérni. Felnőtteket sem általában dicsérünk.

Minőségi idő nyújtása azt jelenti egy munkahelyen, ha teljes figyelmünkkel hallgatjuk a másikat. Ehhez persze nyugodt környezetre van szükség.

Segítő kezünk. Ez segítségnyújtást jelent abban az esetben, ha látjuk, hogy a másik nem halad a munkájával, mi pedig szívesen kisegítjük.

Figyelmes ajándék, amit legtöbb cég nem engedhet meg magának. A megfelelő ismeretek birtokában azonban, a megbecsülést apró ajándékkal is kifejezheti a munkáltató, például karácsonykor. Az elismerésnek ez a nyelve nem elsősorban az anyagi kompenzációról szól, arra vannak más lehetőségek. (Vagy nincsenek.)

Elismerő érintés a fizikai kontaktusok közé tartozik. Egy kézrázás, tenyér összecsapás vagy vállon veregetés ebbe a körbe tartozik. Fontos elismerésnyelv lehet.

Végezetül egy eset

Igazgató kollégáknak adtam át, egy megszerkesztett, csinos köszönő és elismerő oklevelet. Egyik kolléga jelezte később, hogy nála a polcon van kiállítva, minden reggel erre nézve indul a munkába. Neki ez volt az elismerésnyelve, neki ez adott energiát. Nyilván volt olyan kolléga is, aki már aznap elrejtette a fiókba, hiszen ő másra vágyott volna.

Fontos tehát, hogy tudjuk, milyen megerősítést adjunk a kollégáinknak. Használjuk tudatosabban az elismerésnyelvet, mert a munkatársak elismerése fontos egy cég életében.

.