Fogadalmak és célok

Új év, új remények. Új célok is? Nagyon sok ismerősöm szilveszter éjjel fogadalmat tesz.

Lefogyok, meghízom, diplomám lesz, jobban beilleszkedem a munkahelyi közösségbe és így tovább. Van egyáltalán értelme az újévi fogadalmaknak?

A fogadalmak lehetnek akár célok is. Amennyiben nem célként fogalmazzuk meg őket és nem célként foglalkozunk velük, csak fogadalmak maradnak. Fogadalmak, amelyeken az idő szele fog. Nem tudok lefogyni, mert a génjeimben van a kövérség. Nem tudok meghízni, mert sajnos másképpen szoktam étkezni. Nem vettek fel az egyetemre, mert túl sokan jelentkeztünk. Nem tudok beilleszkedni a közösségbe, mivel nem szimpatizál velem a közösség.

Közelítsük meg célként a fogadalmainkat. Mi jellemzi a célokat? A cél egy elérni kívánt állapot. A célra jellemző, hogy fontos számunkra és nem más számára. A cél mérhető. Például szeretnék lefogyni 15 kg-ot.  Kell, hogy kihívást jelentsen a kitűzött cél, mert egyébként nem nagyon lesz motiváció végig csinálni. Reális legyen. Ne akarjunk olyan célt elérni, amire nincs ráhatásunk. Ütemezhető legyen, ami annyit jelent, hogy időbelisége van. Előző példánknál maradva, áprilisig akarok lefogyni 15 kg-ot. Coachként javaslom a vizualizáció technikáját is. Álljunk a tükörrel szembe és képzeljük el magunkat 15kg-al könnyebben.

Nyilván nem pottyan az ölünkbe a vágyott cél, így ne gondoljuk azt, hogy egy újévi fogadalom kipipálja ezt a vágyunkat és meglesz. Mindig olyan célt próbáljunk elérni, ami nem árt másoknak.

Egy idős otthonban tartottam tréninget. Bakancslistát írtunk az idős emberekkel. Egy idős néni listáján csak ez állt: „Kibékülök az unokámmal.” Megbeszéltem vele utána, milyen eszközei, módszerei lehetnek. Kértem, tegye a fiókba a cetlit és mindennap nézze meg, tegyen érte valamit. Rövid időn belül üzenetet kaptam tőle. 66 gombócot főzött az unokájának, jó étvággyal ette meg a család.

Amennyiben nem érjük el reális célunkat a megadott határidőre, kérjünk segítséget Lehet,  hogy a célunk nem reális vagy a határidő nem reális. Lehet, hogy a nagy célt, több kisebbre kell bontani. Lehet, hogy környezetünket is be kell avatni, hogy segítségünkre legyenek.

Ne feledjük, minél nagyobbak a céljaink, annál nagyobbak lehetnek az akadályok, amelyeket le kell győzni.

Tehát éjfélkor fogadjuk meg, hogy másnap célokat tűzünk ki és kidolgozzuk a megvalósítását!

Sok sikert az új évre!